Kıl Çadırı ve Bozdoğan Olukbaşı Köyü Hakkında

Kıl çadırı ilçemiz Olukbaşı köyünün bilinen tarihi tahmini 1000 yıldır. Köyün içerisinde Rumlara ait mezarlar ,1 adet hisar bulunmaktadır. Aydın İl Kültür Müdürlüğü Müzeler Müdürlüğünün yaptığı araştırmaya göre Hicri 1250 ‘li yıllara ait Müslüman mezar taşları bulunmuştur. Köyün eski adı Biresse ’ dir. Biresse ’nin köy yöresel dilinde “İsa” ya “ese” denmektedir. Köyün Biresse olan eski adının bir İsa’nın birleşmesinden oluştuğu söylenmektedir. Olukbaşı köyünde kıl ticareti 1000 yıldan beri yapılmaktadır. Köyde üretilen kıl mamullerinin genel adına “mutaf” denilmektedir.
Ticaret yüzyıllardır develerle 1800’li yıllarda demiryolunun Nazilli’ ye gelmesiyle demiryolu ulaşımıyla yapılmış daha sonra karayolu ile yapılmıştır. Köye Türkiye’nin her tarafından kıl getirmekte olup yine Türkiye’nin her bölgesine mamul maddeler satılmaktadır. 1978 yılında Arap ülkelerine ilk defa çadır ihracatı başlamıştır.1990 yılına kadar ihracattan büyük gelirler elde edilmiş 1990 yılındaki Irak savaşından sonra ihracatta büyük gerilemeler görülmüştür. 1990-2000 yıllarında fabrikasyon üretime dönülmüş,çadır üretimi % 95 oranında fabrikalarda üretilmektedir. Keçi kılından elde edilen kaşmir ham olarak Almanya,İtalya,Amerika ve Çin’e ihraç edilmektedir. Yurt içine turistlik amaçlı çadır üretimi ve satışı devam etmektedir.

ÖZELLİKLERİ
Kıl çadırı yazın serin, kışın sıcak tutar.Ateşle yanmaz,üzerinde yılan akrep yürüyemediği için daha güvenlidir. Kıl çadırında kışın yağmurlu havalarda gözenekler kapanır yağmur ve soğuk girmesini engeller ,yazın ise gözenekler açılır rüzgarın geçmesini sağladığı için sirkülasyon dediğimiz olay meydana gelir serin olur.