
Kıl çadır keyfi bir başka. Keçi kılının özelliğine bakın hele
Gözlemelerin yenilip, yayık ayranlarının içildiği yörük çadırlarının özellikleri hakkında bilgi aldım.Keçi kılından yapılan bu çadırlara Kıl Çadır adı veriliyormuş.
Osmanlı tarihinden günümüze kadar gelen ve halen Akdeniz sahillerindeki 5 yıldızlı otellerde, otantik yapısıyla, gözleme çadırı olarak kullanılıyor.Diğer taraftan; Restorant, Otel Dinlenme tesisleri, Yayla Şenlikleri ve Ramazan Şenliklerinde iftar çadırı olarak tercih edilmektedir.
Keçi kılından yapılan Yörük çadırlarının Arap devletlerinde de kullanıldığını öğrendim.Kıl çadır kullananların tercih nedenini araştırdığımızda ise;
■Kışın kendini kasar ve gerilir böylece yağmur suyunu ve karı içeri geçirmez.
■Yazın kendini biraz salar ve içeri loş bir gün ışığı girmesine izin verir ve sürekli hava sürkilizasyonu sağlar.
■Doğadaki zararlı (yılan, akrep, örümcek vb.) canlıların içeriye girmesine yapısal dokusu sayesinde izin vermez bu canlılar otag çadırın üstünde gezinemez ve hareket edemezler.
■Her yere kolaylıkla kurula bilir, tasımada da kolayca katlana bilir.
Keçi kılının olağanüstü bir yapısının olduğunu öğrendim.Keçi kılı ıslandığında şişmekte ve gözenekleri kapatmaktadır.Sıcak havalarda ise gözenekler açılmaktadır. Kıl çadırı kuruluyken; yağmur yağdığında, şişerek dokuma gözenekleri kapanarak, yağmurun içeri girmesini engeller.Yazın ise gözenekler açılmakta ve hava sirkülasyonu sonucu iklimleme etkisi yaratmaktadır.Başka bir deyişle; kışın çadırı sıcak, yazınise serin tutmaktadır.
Kıl çadırları birleştirirken Çadırı ustasına diktirmek gerekir. Her Yörük kıl çadır dikemez. Eğer ustasına diktirilmezse yörük çadırı kışın yağmur ve kar yağdığında ek yerlerinden akar
Leave a Reply