Yazının başlığı 2010 yılında yayınlanmış bir araştırma kitabının adı. Yakın zamanda geçti elime. Son haftalarda okuduğum en güzel kitaplardan biri. Kitap halk bilgesi Mehmet Doğana armağan kitap olarak hazırlanmış. Konusunda uzman halk kültürü araştırmacıları Erdemli ve Silifke çevresinde Yörük kültürünü a dan z ye kayda geçirmişler ve mükemmel bir eser kazandırmışlar kültür dünyamıza.
Kitabı okurken düşünmeden edemedim, bizim üniversitelerimiz, özellikle Selçuk Üniversitesi neden böyle bir eserin yayınlanmasına önderlik etmez? Diye. Aslında şaşırmamam gerek çünkü başta Selçuk Üniversitesi olmak üzere hepsi burnumuzun dibinde yaşayan alevi-bektaşi kültürüne sahip yurttaşlarımızı görmezden geliyorlar. Bunun için fazla uzağa gitmelerine de gerek yok, Mevlana müzesinin arkasındaki Yeni Mahalleyi bir dolaşmaları yeterli.
Göçer Yörükler, binlerce yıllık geleneklerini, göreneklerini, yaşamlarını fazla yozlaşmadan sürdürüyorlar. Göçer Yörükler üç ilimiz topraklarında yaşamlarını sürdürüyorlar, Mersin, Karaman ve Konya. Kış aylarını Akdeniz sahillerinde geçiren göçerler yaz aylarını Ermenek”ten Seydişehir”e uzanan geniş bir arazide yaylalarda geçiriyorlar. İskân olmak isteyen Yörüklerin de yerleşik hayatta tercih ettikleri illerin başında Karaman ve Konya geliyor. Bu yüzden hiçbir üniversitemizin “Bize ne göçerlerden “ deme şansları yok.
Birkaç yıl önce Erdemli yaylalarına çıkarak o yöredeki göçerlerin bazılarıyla tanışmıştım. Yaz gelince Bolkar dağlarına çıkıyorlardı, oralara davet etmişlerdi ama gitmek kısmet olmamıştı. Mehmet Doğan adına hazırlanan kitabı okurken gitmiş kadar oldum.
Mehmet Doğan bir halk bilgesi, 1938 yılında Silifke Ovacık köyünde doğmuş. Askerlik hizmetinden sonra Kargıpınarı”na yerleşmiş. Bakkallık yapmaya başlamış. Tam otuz yıl muhtarlık yapmış. Şiir ve öyküleri yayınlanmış. 1997 yılında Kargıpınarı Yöresel Kültür ve Sanat Derneği”ni kurmuş. Halen başkanlığını yürütüyor. Yörük kültürünü yaşatmak için elinden geleni yapıyor. Bunun için yörede tek olan Yörük müzesini kurmuş.
Kitapta onlarca makale ve şiir yer alıyor. Makalelerden bazıları ünlü araştırmacımız Ali Rıza Yalkına”a ait. Yazara ait Cenupta Türkmen Oymakları adlı kitap bu konuda yayınlanmış en değerli araştırma kitaplarından biri.
Toroslarda Yörükler adlı kitapta yer alan bazı makalelerin adlarını vermek bile kitabın değerini açıklamaya yeter sanırım.
Ali Rıza Yalkın “ Toroslarda Yörükler”, Ragıp Memişoğlu “Boynuinceli Türkmenleri”, Hilmi Dulkadir “İçel”de son Yörükler Sarıkeçililer”, Ahmet Yanar “Erdemli ve Silifke”de Yaylalar”, Prof.Dr. Faruk Sümer “ Türk Çadırları”, Esma Deveci “Kıçladır ve Keklik Üzerine”, Nevzat Öğer “Erdemli Yöresi Yörüklerinde İnanışlar”, Murat Arıcı “Yörükler Arasında Maniler”, Yörük Sözlüğü vb.
Kitaba emeği geçenleri, yayınlayan Kargıpınarı belediyesini kutluyorum. Kitapta yer alan Kadir Akara” ya ait Sunam şiirinden dizilerle bitirelim sözü.
Gök boncuk bağlamış atın başına,
Hasretlik karışmış gözün yaşına,
Top zülüfü salıvermiş döşüne,
Dönmüş yaz baharda güllere sunam.