Yörük keçi kıl çadırı ile yapılmış kamelyalı bir proje modeli örneğimiz: Tarsus’a yolunuz düşmüşse mutlaka Şelalenin bulunduğu bölgeyi de görmüş veya duymuşsunuzdur. Bu meşhur mekanda açılmış olan “Şelale Otağı” adlı kahvaltı yerinin dekorasyonu, çadır kamelyaları, ve büyük kıl çadırları Osmanlı Yörük Çadırı tarafından yapıldı. Mekana ait fotoğrafları ve çeşitli bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Sizin de eğer düşünceniz böyle bir kahvaltı yeri açmak veya mekanınıza bu çadır dekorasyonunu uygulamak istiyorsanız lütfen bize telefon numaramızdan veya eposta adresimizden ulaşın.
Tarsus Şelale Otağı Kahvaltı Yeri’nde neler var:
Otantik bir ortam içerisinde keçi kılı çadırdan yapılmış kamelyalar altında ferah masalar.
Farklı türlerde ve her yerde göremeyeceğiniz çeşitte hayvanlar (tavus kuşu, sülün, keklik, tavşan kaz.. vb.)
Tamamı doğal ve ev yapımı çeşit çeşit turşular.
Çocukların oynaması için geniş ve yeşillik dolu bir alan.
Zeytinden el yapımı reçele kadar farklı türde kahvaltı içeriği.
Farklı içecekler ve tabi ki de enfes demlenmiş bir çay.
Değerli misafirlerimiz, kıl çadır (yörük çadırı) imalatı çok eski zamanlardan beri devam etmektedir. Günümüzde Ege bölgesi bu tip çadırların üretildiği bir merkez olmuştur.Hem el dokuması hem de sanayi ürünü olarak kıl çadırlarını temin edebiliyorsunuz.
Keçinin kılı hem sağlam hem de yanmaya karşı dayanıklı bir kıldır. Bu özelliklerinden dolayı ilgi görmüş ve çoğu insan için güvenli bir barınma ortamı sunmuştur.
Teknolojinin gelişmesi ve geçmişe özel (otantik) ürünlerin dikkat çekmeye başlaması ile bu çadırlar da kafe, restoran, park, bahçe, otel gibi mekanları süslemeye başlamıştır.
Peki keçinin kılından yapılan bu çadırların imalatı ve kurulumu nasıl yapılmaktadır. Gelin bu soruya ayrıntılı bir cevap verelim.
Keçi Kıllarının Kesimi ve Toplanması
Keçi kıllarının elde edilmesi iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Birinci yöntemde keçilerden kırkılan(kesilen) kıllar çobanlar tarafından biriktirilir ve ilgili yerlere belli zamanlarda satılır. İkinci yöntemde ise kıllar tabakhane denilen deri işletmelerinden toplanır. Burada kıllar deriden ayrılarak toplanır ve uygun taşıma araçları ile işleneceği yerlere götürülür.
Toplanan Kılların Kurutulması
Yukarıda anlattığımız toplama işlemlerinden ikinci yöntemle elde edilen kılların öncelikle kurutulması gerekmektedir. Bu işlem için getirilen kıllar yollara veya uygun alanlara serilerek , ve gün içinde alt üst edilerek kurutulur. Daha sonra tekrar toplanarak tarama makinelerine götürülür. Birinci yöntemle toplanan kılların kurutulmasına gerek yoktur. Bu yöntemle toplanan kıllar genellikle renklerine ayırma (siyah,boz,beyaz) işleminden geçer ve direk olarak taranma makinelerine gönderilir.
Tarak Makinelerinde Temizleme ve İnceltme (Taranma)
Her iki yöntemle toplanan kıllar en sonunda taranma makinelerine getirilir. Burada makinelerden geçen kıllar hem kirinden tozundan kurtulur hem de eğirme işlemi için uygun inceliğe yani yumuşaklığa ulaşmış olur. Bu taranma işlemi sırasında kıllarda bulunan az miktardaki kaşmir (tiftik) de elde edilmiş olur.
İp Haline Getirme , Bükme (Eğirme)
Taraklardan getirilen temiz ve yumuşak kıllar artık eğrilmeye (bükülmeye) hazırdır. Bazı köylerde çark denilen aletlerde el yapımı olarak, fabrikalarda ise eğirme makinelerinde sanayi üretimi, olarak eğrilmesi gerçekleştirilir. İp haline gelen kıllar, yumak yapılarak biriktirilir ve tezgahlarda dokunması için hazır hale gelmiş olur.
Tezgahlarda İşlenmesi (Dokuma)
Yumak halindeki ipler el tezgahlarında bobine sarılarak, ve gerdirme yapılarak tezgaha yerleştirilir. Ve mekik yardımıyla dokunur. Aynı işlemler otomatik tezgahlarda da gerçekleştirilir ve çadır ortaya çıkmaya başlar.
Çadırın Ölçülerine Göre Dikimi
Gelen siparişe ve uygun ölçülere göre dokunan çadırlar yine uygun ölçülerde kesilerek ve dikilerek son halini almış olur. Artık çadırı kurmak için bu işin ustası olan kişiler çadırı kurulacak olan yere götürmesi ve çadırı kurması kalmıştır.
Kıl Çadırın Kurulması
Farklı ölçülerde ve desenlerde kesilip dikilen çadırlar ustaların el emeği ile çoğu zaman tehlikeli yöntemlerle kurulur. Çadırı kurmak uzun zaman alır ve eğer bilinçli ve sağlam yapılmazsa tehlikeli durumlar oluşturabilir.
İşte kıl çadır (yörük çadırı) bu zorlu işlemlerden geçerek size ulaşır.
Keçi kılından çorap, perde, çadır, kilim, kumaş, tela, ip, banyo kesesi, torba, çuval, halı, makyaj fırçası gibi ürünler elde etmek mümkündür. Sitemizde aşağıdaki sorulara cevapları bulabilirsiniz:
keçi kılı desenleri
keçi kılından dokuma yapan keçi kılından kumaş keçi kılından kilim keçi kılından yapılmış ip keçi kılından yapılan kumaş keçi kılından kese keçi kılından ne yapılır keçi kılından yem torbası keçi kılından neler yapılır keçi kılından yapılanlar bulmacada çıkarsa keçi kılı kese keçi kılı halı keçi kılı dokuması keçi kılı ipliği keçi kılı fiyatı keçi kılı çadır keçi kılı büyüsü keçi kılı makyaj fırçası keçi kılının özellikleri
Bir Kurban Bayramı da hoş sohbetiyle, neşeli sofrasıyla, tatlısıyla etiyle ne güzel gelip geçiyor. Allah hepimize daha nice böyle keyifli bayramlar nasip etsin. Hazır Kurban Bayramı’ndan bahsetmişken, kesilen hayvanların derilerine ne olduğuna bir bakalım. Hepimizin ortak bilgisi elbette bu derilerin tabakhanelerde işlenip ayakkabı giyim gibi sektörlerde kullanılmasıdır. Bu konuda söylenecek pek söz yok gibi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların derileri bu şekilde değerlendiriliyor. Ama aynı zamanda koyun derisinin yünü ve keçinin kılı ve tiftiği de farklı amaçlar için değerlendiriliyor.
Bugün bahsetmek istediğim asıl keçilerin derileri ve onlardan elde edilen diğer ürünler. Bildiğiniz üzere keçinin kılı çadır yapımında, derisi ayakkabı ve giyimde, tiftiği (kaşmir) yine lüks giyimde, boynuzları da bıçak sapı yapımında kullanılmakta. Özellikle keçi kılı ve tiftiği bugün yurt dışına ihraç edilen ürünlerden, ve çok değerli ürünler olarak göze çarpıyor. Keçi kılı işlenip çeşitli yöntemlerle temizlenip ayrıştırılarak ip haline getiriliyor ve çadır olarak dokunuyor. Bu çadırlar Ortadoğu ülkelerinde ve yurt içinde kafe restoran gibi mekanlarda kullanılmak üzere yola çıkıyor. Ayrıca içinde bulunan tiftik (kaşmir) de alınarak giyim sektörü için yine yurt dışına ihraç ediliyor. Kara çadır, kıl çadır, kıl çadırı, yörük çadırı , otağ çadır gibi isimlerle duyduğunuz çadırlar işte bu kestiğimiz hayvanların topladığımız derilerinin kıllarından elde ediliyor. Bir keçi derisi sadece deri olmuyor üstümüzde çadır, altımızda çul, üzerimizde kıyafet, ayağımızda pabuç olarak bize geri dönüyor…