ÇADIR NEDİR, NASIL KURULUR, ÇEŞİTLERİ NELERDİR


Çadır Nedir, Çadır Nasıl Kurulur, Çadır Çeşitleri Nelerdir?

çadır çeşitleri nelerdir, çadır nasıl kurulur, çadır kurma teknikleri, çadır modelleri, çadır nedir, çadırlar hakkında bilgi


Çadırın tanımı kısaca şöyledir: Açık havada kurulup, sökülebilen ve kolayca taşınabilen dokumadan, keçe, bez, deri, kıl ve çuldan yapılan seyyâr mesken, barınak.

Göçebe hayatı sürdüren kavimler ve görevleri icabı sık sık yer değiştiren gezici ekipler tarafından kullanılabildiği gibi, yaz tatillerinde dinlenme yeri olarak da kullanılabilir. Savaş ve tatbikatlarda askerlerin, zelzele, su baskını, yangın gibi tabiî âfetler sonunda evsiz kalanların ilk barınakları çadırlardır. Çadırlar çok eski zamanlardan beri insanların içinde hayat sürdüğü mekanlar olmuştur. Bugün bile çoğu kabile ve kavimler tarafından çadır mekan olarak kullanılmaktadır.

Çadırlar yapıları bakımından sekiz çeşittir:
1) Basit konik çadırlar olup, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da yaygındır.
2) Kubbeli konik çadırlara Japonlarda,
3) Geçitli konik çadırlara Eskimolarda,
4) Çok köşeli çadırlara Tibet kabîlelerinde,
5) Çift konik şekilli çadırlara Sibirya halkında,
6) Kubbesi dâireli çadırlara göçebe hayâtı sürdüren Moğol ve Türklerde,
7) Yanları açık çadırlara Güney Amerika’da,
8) Kubbe şeklindeki çadırlara Doğu Afrika’da ve Kuzey Amerika’da rastlanılır.






































  • Eski Türkler kullandıkları çadırlara ayrı ayrı adlar vermişlerdir. Hükümdarlara ve diğer devlet büyüklerine mahsus, geniş ve yüksek etekli bazen dört, bazen yedi direkli, çok kere üç kat kumaştan yapılmış büyük çadırların adı “otak(otağ)”tır. Hakanların askerî karargâh olarak kullandıkları çadırlara “orda” denilir. Beyaz kumaştan yapılmış büyük çadırlar “ağban ev”, renkli kumaştan yapılmış olan ise “alaban ev”dir. Birkaç direkli, uzun bölüntülü çadırlara “oba”, gölgelenmek için gündüzleri kullanılan çadıra da “günlük” ismi verilmiştir. Yuvarlak ve tavanları kubbeli çadırlara “yurt”, pencerelerine “tünlük” denir. Develerin konulduğu çadırlara da “kaytaban” denilmiştir.

    Bugün için Türkiye’de çadırlarda Türkmenlerin yörük aşiretleri ve doğudaki bazı aileler hayat sürmektedir. Bunların çadırları dört köşeli, direkli veya yuvarlak kubbelidir.

    Türk kabilelerinde eskiden olduğu gibi bugün için dahi en yaygın olanı “yurt” denilen yuvarlak ve tavanı kubbeli olan çadırlardır. Bu çadırların etraf duvarlarına “kerege” veya “kanat” denir. Kerege birbirine uygun olan yerlerinden ince kayışlarla bağlanmış çubuklardan yapılmıştır. Kerege toplanınca bir demet hâlinde birbiri üstüne gelir. Hayvanlarla rahatça taşınabilir. Çadırlar kurulacağı zaman, demet hâlinde olan kısımlar yan yana getirilir. Ucu iki metre uzaklıktaki kazıklara tutturulmuş olan ipler çadırların bu kısımlarına bağlanınca birkaç metre çapında bir kafes meydana gelir. Kafesin yüksekliği 2-3 metredir. Güneşin doğduğu tarafa bir kapı çerçevesi konur. Çadırların tepesinde hava ve ışık almak üzere yuvarlak bir delik vardır. Bu delikten yanan ateşin dumanı dışarıya çıkar. Ancak yağmurlu havalarda bu delik bir deri kapak ile kapatılır. Giriş kapısına “eşik” ismi de verilir. Eşik üstüne bağlanan örtü kötü hava şartlarında bu kapının kapatılmasında kullanılır. Çadırlarda her malzemenin kendine mahsus yeri olduğu gibi, ortasında soğuk havalarda ateş yakmak için bir de korluk vardır. Kapının hemen karşısında sandıklar, bohçalar, koymak için yer bulunur. Bu eşyaların üstünde halılar asılıdır.

    Kapının hemen sağ tarafında içinde yemek kapları bulunan, at derisinden yapılmış bir tulum ve hemen bunun yanında, meyvelerin çürümemesi ve yağın, etin bozulmaması için bir de kiler vardır. Çadır sahibinin de yatağı kapının hemen sağındadır. Yatağın yanındaki kazıkta ev sahibinin giyim kuşamı ve av âletleri ile silahı asılıdır.
    Türk çadırlarının yapılışı bakımından geleneği, örf ve âdeti, kültürü ihtivâ eden özellikleri dikkati çeker.
    Osmanlı Yörük Çadırı olarak biz kıldan imal edilmiş kıl çadırlarını üretip satmakta ve kurulumunu yapmaktayız.

    *****************************************************yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl kil nerelerde kullanılır bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı maltepe bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl kil nerede kullanılır bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl türkmen çadırı bilgisi nedir nerede nasıl çadır fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı çadırı bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır imalatçıları bilgisi nedir nerede nasıl maltepe yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırları bilgisi nedir nerede nasıl çadır cafe bilgisi nedir nerede nasıl gözleme çadırı bilgisi nedir nerede nasıl padişah çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl oba çadırı bilgisi nedir nerede nasıl bahçe çadırı bilgisi nedir nerede nasıl bedevi çadırı nasıl kurulur bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı çadırları bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadırı bilgisi nedir nerede nasıl el yapımı çadır bilgisi nedir nerede nasıl yörüklerin özellikleri bilgisi nedir nerede nasıl maltepe yörük çadırı kahvaltı bilgisi nedir nerede nasıl otantik kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl paşa çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl çadır modelleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı resimleri bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı saray cadırları bilgisi nedir nerede nasıl yoruk cadiri bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı motifli cadırları bilgisi nedir nerede nasıl yörük cadiri bilgisi nedir nerede nasıl sarıkeçililer bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı üretimi bilgisi nedir nerede nasıl türk halkı bilgisi nedir nerede nasıl cafe çadırları bilgisi nedir nerede nasıl zigana yörük çadırı canlı müzik bilgisi nedir nerede nasıl yörük sofrası resimleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük kıl çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yoruk cadırı kafeteryalar bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır resimleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl göçebe çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı trabzon bilgisi nedir nerede nasıl kılçadır bilgisi nedir nerede nasıl çadır çeşitleri bilgisi nedir nerede nasıl hazır lokanta çadırlar bilgisi nedir nerede nasıl sahibinden yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl

  • ÇADIR TÜRLERİ NELERDİR

    Doğal hayatta sığınak olarak kullanılan kamp malzemesi. Çadırlar üretildikleri malzemeye ve tasarımlarına göre farklı hava şartlarında kullanılmaya elverişli şekilleri vardır.

    Şekillerine Göre Çadır Tipleri

    çadır türleri kıl çadırŞekillerine göre Çadırlar üç şekilde gruplanır. Ayrıca her grupta çadırdan yararlanacak kişi sayısına, çadır kurulacak bölgenin iklimine ve etkinliğin süresine göre farklı tasarım ve malzemelerle üretilen modeller vardır.



    Üçgen çadırlar

    Rüzgara karşı dayanıksız ve kurulumu zahmetli çadırlardır, çadırın ayakta durabilmesi için 8 noktadan sabitlenmesi gerekir. Genellikle bahar ya da yaz aylarında kullanılırlar. Her ne kadar rüzgara dayanıksız olarak kabul edilseler de, girişin rüzgarın ters yönüne bakacak şekilde kurulması, kazıkların uygun şekilde çakılması ve gergi iplerinin yeterince gerilmesiyle oldukça sert rüzgarlara da dayanabilirler.
    Kazıkların çakılacağı toprağın yapısı, rüzgara dayanıklılıkta birinci etkendir. Kazığın çakılacağı toprak ne denli sertse kazık o denli sağlam oturacaktır. Nemli ve gevşek toprak, kazığı tutamaz.
    Çadır kazıkları, hafif olmaları amacıyla aliminyum ve alaşımlarından yapıldığı için çok sağlam malzemeler değildir, fazlaca sert toprakta çabucak eğrilirler. Aynı durum toprağın altında bir taş ya da kaya olması durumunda da gerçekleşecektir. Bu durumda toprağa giriş açısını bir parça değiştirmek gerekir.
    İç tentenin gergi ipleri elden geldiğince sert gerilmelidir. Tabi ki kumaşın yırtılmasına neden olacak kadar değil. Dış tentenin gergi ipleri de gergin tutulur ama, belirli bir esneme sağlamalıdır.
    Bugün için üçgen çadırlar çift katlı malzemeden üretilmektedirler. İç malzeme, yani yaşanılan alanı örten malzeme genellikle hava ve nem geçirgenliği çok yüksek olan bir kumaştır, çok etkin bir havalandırma sağlar. Bunun üstüne gerilen tente, nem ve hava akımını önleyen malzeme ise hem çadırın içinin görünmesini önler, hem de neme karşı bir örtü sağlar.


    İç tente, yaşam alanını tümüyle sarar. Zemin bölümü, kalın, su geçirmez bir malzemeden üretilir. Dış tente ise, bir dış kaplamadır ve yerden bir karış kadar yukarıda kalacak biçimde kurulur. Bu, hava ve dolayısıyla nem akışı için gereklidir.
    Genellikle amatör doğa sporcuları tarafından, günübirlik ya da birkaç günlük etkinliklerde kullanılır.

    Tünel çadırlar

    Üçgen çadırlardan daha geniş alana sahip ve rüzgara onlardan daha dayanıklı çadırlardır, ancak çadırı kurmadan önce rüzgar yönününe dikkat etmek gereklidir. Bu çadırın sabit durabilmesi için çadır 4 noktadan sabitlenmelidir.
    Zorlu koşullarda, profesyonel dağcılar tarafından, birkaç günlük olabilen kamplarda yaygın olarak kullanılan bir çadır türüdür.

    Kubbe çadırlar



    Şekilleri nedeniyle rüzgara direnmezler ve bu rüzgara dayanıklı olmalarını sağlar. Kar biriktirmeme ve kurulum kolaylığı sebepleriyle çok tercih edilirler. İç alanları geniştir ve çok fazla noktadan sabitlenme gerektirmezler.

    Yapıldığı malzeme cinslerine göre çadır tipleri

    Çadırlar; yapıldığı malzeme cinslerine göre, kıl, bez ve plastik çadırlar olmak üzere 3 grup altında incelenebilir.

    Kıl çadırlar

    Keçi kıllarından yapılan çullardan ya da keçelerden yapılan Anadolu’da ve Orta Asya’da topakev, aleyçik, karaçadır gibi isimlendirilen çadırlardır. Bu çadırlar eskiden göçebe insanların barınmak için kullandıkları çadırlardır. Günümüzde bu çadırları, Anadolu’da Sarıkeçililer olarak bilinen ve hala göçebe yaşam tarzını benimseyen çok az bir topluluk kullanmaktadır.

    Bez çadırlar

    Bu çadırlar, çeşitli özellikteki kumaşlardan yapılmıştır. Çok kullanılan çadır çeşitlerindendir.

    Plastik çadırlar

    Bu tip çadırlar, plastik türevli çadırlardır.

    Kullanım amaçlarına göre çadır tipleri

    Bugün için farklı kullanım tarzlarına, farklı ortamlara göre farklı çadırlar ütretilmektedir. Belirli bir etkinlikte kullanılacak çadırı seçerken, ortama, iklim durumuna, çadır kurulacak bölgenin mikro klimasına, çadırdan yararlanacak kişi sayısına, kullanımın süresine uygun düşen bir çadır tipinin seçilmesi gerekmektedir.
    Bu nedenle doğa sporları ve kampçılıkla ilgilenen kişilerin, birden çok çadırları olur.


    Uygun bir çadırda aranması gereken koşullardan biri, malzemenin nem geçirgenliğidir. Çadırın, içerdeki nemi dışarı atabilmesi, ancak dışardaki nemin içeri girmesini önlemesi esastır. Bunun için çoğu kez çift katlı çadırlar kullanılır. Ancak, Gore-Tex ya da benzeri nefes alabilen malzemeden yapılmış tek katlı çadırlar da kullanılır.
    Olanaklıysa bagaj bölümü olan çadırlar tercih edilmelidir. Bagaj, çadırın giriş bölümünün dışında, yanları ve üstü örtecek biçimde su geçirmez kumaş uzantılarla oluşan hacimdir. Çadır içine alınmak istenmeyen ıslak ve çamurlu malzeme için bir depo alanı olarak kullanılabileceği gibi, karlı ve yağmurlu havalarda yemek pişirmek için de kullanılır. ancak bu, sadece yağışlı havalarda denenmelidir, yağışsız havalarda, çadırın dışında ateş yakılmalıdır. Çadırın içinde ise, sigara dahil olmak üzere asla ateş yakılmamalıdır.
    Bahar ve yaz aylarındaki etkinliklere havadar, daha geniş iç hacimli olabilen üçgen çadırlar tercih edilir. Öngörülemeyen hava koşulları için tünel çadırlar daha konforlu ve güvenli olacaktır. Zor iklim koşullarında ise, kar, fırtına, yağış gibi, kesinlikle dome çadırlar tercih edilmelidir.

    Çadırların kullanım süresi ve bakımı

    Bir çadırın kullanım süresi, kaç kez kurulup söküldüğüne bağlıdır. Genel olarak bir çadırın standar kullanım süresi yüz kurum ve sökümdür. Kuşkusuz ki kötü kullanım ve kötü bakım bu süreyi kısaltacaktır. Yüz kurulumluk süre, uygun kullanım ve bakım koşullarında geçerlidir.
    Kamp etkinliklerinde, doğal olarak çadırlar hızlıca sökülüp paketlenirler. Kamp dönüşünde mutlaka açılıp temizlenmeli, kesinlikle güneş görmeyen havadar bir yerde havalandırılmalı, sonra da düzgün bir şekilde yeniden paketlenmelidir. Paketlenmiş halde, güneş görmeyen ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır.

    Bizi Arayın