ÇADIR NEDİR, NASIL KURULUR, ÇEŞİTLERİ NELERDİR


Çadır Nedir, Çadır Nasıl Kurulur, Çadır Çeşitleri Nelerdir?

çadır çeşitleri nelerdir, çadır nasıl kurulur, çadır kurma teknikleri, çadır modelleri, çadır nedir, çadırlar hakkında bilgi


Çadırın tanımı kısaca şöyledir: Açık havada kurulup, sökülebilen ve kolayca taşınabilen dokumadan, keçe, bez, deri, kıl ve çuldan yapılan seyyâr mesken, barınak.

Göçebe hayatı sürdüren kavimler ve görevleri icabı sık sık yer değiştiren gezici ekipler tarafından kullanılabildiği gibi, yaz tatillerinde dinlenme yeri olarak da kullanılabilir. Savaş ve tatbikatlarda askerlerin, zelzele, su baskını, yangın gibi tabiî âfetler sonunda evsiz kalanların ilk barınakları çadırlardır. Çadırlar çok eski zamanlardan beri insanların içinde hayat sürdüğü mekanlar olmuştur. Bugün bile çoğu kabile ve kavimler tarafından çadır mekan olarak kullanılmaktadır.

Çadırlar yapıları bakımından sekiz çeşittir:
1) Basit konik çadırlar olup, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da yaygındır.
2) Kubbeli konik çadırlara Japonlarda,
3) Geçitli konik çadırlara Eskimolarda,
4) Çok köşeli çadırlara Tibet kabîlelerinde,
5) Çift konik şekilli çadırlara Sibirya halkında,
6) Kubbesi dâireli çadırlara göçebe hayâtı sürdüren Moğol ve Türklerde,
7) Yanları açık çadırlara Güney Amerika’da,
8) Kubbe şeklindeki çadırlara Doğu Afrika’da ve Kuzey Amerika’da rastlanılır.






































  • Eski Türkler kullandıkları çadırlara ayrı ayrı adlar vermişlerdir. Hükümdarlara ve diğer devlet büyüklerine mahsus, geniş ve yüksek etekli bazen dört, bazen yedi direkli, çok kere üç kat kumaştan yapılmış büyük çadırların adı “otak(otağ)”tır. Hakanların askerî karargâh olarak kullandıkları çadırlara “orda” denilir. Beyaz kumaştan yapılmış büyük çadırlar “ağban ev”, renkli kumaştan yapılmış olan ise “alaban ev”dir. Birkaç direkli, uzun bölüntülü çadırlara “oba”, gölgelenmek için gündüzleri kullanılan çadıra da “günlük” ismi verilmiştir. Yuvarlak ve tavanları kubbeli çadırlara “yurt”, pencerelerine “tünlük” denir. Develerin konulduğu çadırlara da “kaytaban” denilmiştir.

    Bugün için Türkiye’de çadırlarda Türkmenlerin yörük aşiretleri ve doğudaki bazı aileler hayat sürmektedir. Bunların çadırları dört köşeli, direkli veya yuvarlak kubbelidir.

    Türk kabilelerinde eskiden olduğu gibi bugün için dahi en yaygın olanı “yurt” denilen yuvarlak ve tavanı kubbeli olan çadırlardır. Bu çadırların etraf duvarlarına “kerege” veya “kanat” denir. Kerege birbirine uygun olan yerlerinden ince kayışlarla bağlanmış çubuklardan yapılmıştır. Kerege toplanınca bir demet hâlinde birbiri üstüne gelir. Hayvanlarla rahatça taşınabilir. Çadırlar kurulacağı zaman, demet hâlinde olan kısımlar yan yana getirilir. Ucu iki metre uzaklıktaki kazıklara tutturulmuş olan ipler çadırların bu kısımlarına bağlanınca birkaç metre çapında bir kafes meydana gelir. Kafesin yüksekliği 2-3 metredir. Güneşin doğduğu tarafa bir kapı çerçevesi konur. Çadırların tepesinde hava ve ışık almak üzere yuvarlak bir delik vardır. Bu delikten yanan ateşin dumanı dışarıya çıkar. Ancak yağmurlu havalarda bu delik bir deri kapak ile kapatılır. Giriş kapısına “eşik” ismi de verilir. Eşik üstüne bağlanan örtü kötü hava şartlarında bu kapının kapatılmasında kullanılır. Çadırlarda her malzemenin kendine mahsus yeri olduğu gibi, ortasında soğuk havalarda ateş yakmak için bir de korluk vardır. Kapının hemen karşısında sandıklar, bohçalar, koymak için yer bulunur. Bu eşyaların üstünde halılar asılıdır.

    Kapının hemen sağ tarafında içinde yemek kapları bulunan, at derisinden yapılmış bir tulum ve hemen bunun yanında, meyvelerin çürümemesi ve yağın, etin bozulmaması için bir de kiler vardır. Çadır sahibinin de yatağı kapının hemen sağındadır. Yatağın yanındaki kazıkta ev sahibinin giyim kuşamı ve av âletleri ile silahı asılıdır.
    Türk çadırlarının yapılışı bakımından geleneği, örf ve âdeti, kültürü ihtivâ eden özellikleri dikkati çeker.
    Osmanlı Yörük Çadırı olarak biz kıldan imal edilmiş kıl çadırlarını üretip satmakta ve kurulumunu yapmaktayız.

    *****************************************************yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl kil nerelerde kullanılır bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı maltepe bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl kil nerede kullanılır bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl türkmen çadırı bilgisi nedir nerede nasıl çadır fiyatları bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı çadırı bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır imalatçıları bilgisi nedir nerede nasıl maltepe yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırları bilgisi nedir nerede nasıl çadır cafe bilgisi nedir nerede nasıl gözleme çadırı bilgisi nedir nerede nasıl padişah çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl oba çadırı bilgisi nedir nerede nasıl bahçe çadırı bilgisi nedir nerede nasıl bedevi çadırı nasıl kurulur bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı çadırları bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadırı bilgisi nedir nerede nasıl el yapımı çadır bilgisi nedir nerede nasıl yörüklerin özellikleri bilgisi nedir nerede nasıl maltepe yörük çadırı kahvaltı bilgisi nedir nerede nasıl otantik kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl paşa çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl çadır modelleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı resimleri bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı saray cadırları bilgisi nedir nerede nasıl yoruk cadiri bilgisi nedir nerede nasıl osmanlı motifli cadırları bilgisi nedir nerede nasıl yörük cadiri bilgisi nedir nerede nasıl sarıkeçililer bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı üretimi bilgisi nedir nerede nasıl türk halkı bilgisi nedir nerede nasıl cafe çadırları bilgisi nedir nerede nasıl zigana yörük çadırı canlı müzik bilgisi nedir nerede nasıl yörük sofrası resimleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük kıl çadırı bilgisi nedir nerede nasıl yoruk cadırı kafeteryalar bilgisi nedir nerede nasıl kıl çadır resimleri bilgisi nedir nerede nasıl yörük kıl çadır bilgisi nedir nerede nasıl göçebe çadırı cafe bilgisi nedir nerede nasıl yörük çadırı trabzon bilgisi nedir nerede nasıl kılçadır bilgisi nedir nerede nasıl çadır çeşitleri bilgisi nedir nerede nasıl hazır lokanta çadırlar bilgisi nedir nerede nasıl sahibinden yörük çadırı bilgisi nedir nerede nasıl

  • kıl çadırlar

    Çadır Çeşitleri Kullanımı ve Kurulumu ve Seçimi

    Eğer doğada gecelemek istiyorsanız barınmak için gerekli olan unsur büyük ihtimalle çadır olacaktır. Diğer barınak şekillerini (kulübe,kar mağarası ,bivak) bir tarafa bırakırsak dağcılık,kampçılık ve trekking aktivitelerinin hemen hepsinde çadır kullanılmaktadır.

    Çadırların temel amacı; kullanıcılarını doğanın etkilerinden (yağmur,rüzgar,kar,soğuk) ve kamp yapılan bölgeye bağlı olarak haşerelerden ve meraklı gözlerden koruyarak uygun barınma imkanını sağlamaktır.

    Çadır denince aklımıza ilk gelen çadırlar üçgen çadırlardır.iki adet direk yardımı ile ayakta duran bu çadırlar çeşitli büyüklük ve modellerde uzun yıllar doğada hizmet vermiştir. Ancak özellikle 80’li yıllardan itibaren yeni direklerin ve yeni kumaşların farklı geometrik dizayna sahip çadırların yapılmasına izin vermesi ile popülerliklerini kaybetmişlerdir.

    Günümüz modern çadırları ;dış tente , iç tente ve bükülebilen direklerden oluşmaktadır.
    iç tente soluyabilen ,yani nefes yolu ve vücudumuzdan ortama yayılan su buharını atabilecek ancak vücuttan yayılan ısının da kaybolmasını önleyecek şekilde şeçilmiş bir kumaştan imal edilir.
    iç tentenin tabanı genellikle dış tenteye göre kalın , su geçirmez bir kumaştan yapılır.Modern çadırların tabanları banyo teknesi şeklinde yağışlı havalarda yüzey suyunu içeri almayacak şekilde yapılmaktadır.
    Dış tente ise su , rüzgar geçirmeyen ve suyu kaydıran bir kaplama ile kaplı ,yırtılmaya karşı dayanıklı ve olası yırtıklarda ise yırtığın daha fazla büyümesini engelleyen kumaşlardan yapılmaktadır.
    Çadır kumaşlarında gerek dış tente gerek ise iç tentenin tabanının suya dayanıklılığı milimetre su sütunu cinsinden verilir. Ancak unutulmaması gereken bu değerlerin zaman içinde ve sizin kulanımınıza bağlı olarak azalacağıdır.

    Bazı çadırlar önce iç tente kurulup sonra dış tentenin iç tentenin üzerine gerilmesi ile kurulurken bazı çadırlarda iç tente dış tenteye bağlı olduğu için tek kurulumla kurulabilmektedir. Özellikle ağır yağış altında yapılan kurulumlarda bu özellik bir avantaj olarak ön plana çıkmaktadır.Avrupa’da ve ülkemizde genelde tek kurulum çadirlar tercih edılmektedır.

    Çadırların önemli öğelerinden biri de çadırın iskeletini oluşturan direklerdir. Geçmişte rijid(esnemeyen, sabit) bir yapıda olan direkler günümüzde bükülebilir , esnek özellikler almış ve bu sayede kuvvetli rüzgarlara hatta fırtınalara dayanıklı çadırlar yapılabilmiştir.

    Direk malzemesi olarak fiberglass ve özel alaşım alüminyum kullanılmaktadır. Fiberglass daha çok kampçılık çadırları ve ekonomik modellerde kullanılırken ,Alüminyum daha fazla sağlamlık ,hafiflik ve güvenilirlik gerektiren çadırlarda kullanılmaktadır. Çadır çubuklarında kullanılan alüminyum saf alüminyum olmayıp katkılı ve bir dizi ısıl işlemden geçmiş ve çadır çubuğu yapılmak için üretilen bir alüminyumdur.

    Çadır çubukları tüp şeklinde ve eklem yerlerinden birbirlerinin içine geçebilecek şekilde yapılmışlardır. Tüp şeklindeki çubukların içinde çubukları bir arada tutan lastik bulunmaktadır. Bu lastik sayesinde çubuklar çok kısa sürelerde ve problemsiz olarak monte edilebilmektedir.

    Kazıklar
    Bükülebilir direkler ile kurulan çadırları gerebilmek ve sabitleyebilmek için çadır kazıklarından faydalanılmaktadır. Kazık malzemesi olarak sert plastik,çelik ve yaygın olarak da alüminyum kullanılmaktadır.Eğer çadırınız kendi kendine ayakta durabilen (Freestanding) bir çadır ise daha az kazıkla sabitleyip gerdirmek mümkündür.

    Kondensasyon;
    insan vücudu nefes ve vücuttan buharlaşan ter ve su buharı ile birlikte su kaybeder. Bu kayıp gece dinlenme halindeyken de devam eder. Çadır gibi kapalı ortamlarda oluşan bu su buharı eğer bir çıkış yolu bulamaz ise çadırın içinde yoğuşmaya başlar ve çadırın içinin ıslanmasına sebep olabilir.Bu sorunun üstesinden gelmek için çadırlar her ne kadar çift katlı yapılıyorlarsada çadırın tipi,iklim, çadırda kalan kişi sayısı ve çadırın düzgün kurululmasına bağlı olarak bir miktar kondensasyon oluşabilir ve bu normaldir.Yoğuşma sebebi ile oluşabilecek nem veya ıslaklık ile çadırda oluşabilecek her hangi bir hasar neticesinde oluşabilecek ıslaklık çok farklıdır. Bazen kullanıcılar kondensasyon olayını çadırlarının su alması şeklinde yorumlayabilmektedir.

    Çadır seçimi
    Çadır seçimi maalesef kolay değildir ve çadır seçimi için bir miktar zaman harcamanız gerekmektedir.
    Mağazalara ,kataloglara ve internet sitelerine baktığınızda çeşitli tip ve fiyatlarda çadırlar görebilirsiniz.Eğer sizin için uygun çadırı seçemez iseniz muhtemelem doğada zorluk çekebilir yada gereğinden fazla ödeme yapabilirsiniz.

    Çadırları bir çok kritere göre sınıflandırmak mümkündür. Tiplerine ve kullanım amaçlarına göre yapılan bir sınıflandırma en doğrusu olacaktır. Ancak bu sınıflandırmadan da kesin hükümler çıkarılmamalıdır. Örneğin kamp çadırları olarak daha basit çadırlar gerekir iken eğer kış kampçılığı yapacaksanız iyi bir dağcılık çadırı işinizi görecektir.

    Tiplerine göre çadırlar:

    Üçgen çadırlar:
    iki adet ve farklı boylarda olabilen çubuklar ile kurulan ve köşeli bir geometriye sahip çadırlardır. Tek kişilik çadırlardan 20 kişilik çadırlara kadar büyüklükte olabilir. Rüzgar dayanımı zayıftır. Küçük tipleri çadır içinde dar bir hareket alanı sunmaktadır. Dome ve tünel çadırların ortaya çıkması ile geri plana düşmüşlerdir.

    Dome (Kubbe ) çadırlar:
    Yarım daire olabilen iki direğin birbirleri ile kesişmesinden oluşan kubbe biçiminden dolayı bu ismi almışlardır. En büyük özellikleri kendi kendilerine ayakta durabilmeleridir.(FreeStanding)
    Kurulum itibari ile iki defada ya da tek defada kurulabilen tipleri mevcuttur. iki defada kurulabilen tiplerde iç tente genelde klipsler vasıtası ile direklerden oluşan iskelete asılır ve dış tente sonradan takılır. Bu sayede yazın yağmur almayan bölgelerde sadece cibinlik olarakta kullanmak mümkündür.

    Tek defada kurulabilen dome çadırlarda kurulum dış tente üzerindeki direk kanallarına direklerin sokulması sayesinde tamamlanır. Bu kurulumun en önemli avantajı kötü havalarda iç tentenin ıslanmamasıdır.

    Dome çadırların 1 yada 2 adet girişi ve yine 1 yada 2 adet bagajı olabilir. iki giriş çadır konforunu önemli oranda arttıran bir etmendir. Çadır sakinleri birbirlerinin üzerinden atlamaksızın çadıra girip çıkarken özellikle yaz aylarında çift giriş sayesinde etkin bir havalandırma yapılır.

    Bagaj kısmı ayrı bir direk sayesinde genişletilmiş modeller kötü havalarda tüm malzemenin korunmasını ve bagajın mutfak olarak kullanılabilmesini sağlarlar.
    Klasik dome çadırlarda direkler çadırın tam tepesinde tek bir noktada kesişirken Geodetic Dome olarak adlandırılan çadırlarda en az iki direk yine enaz iki noktada kesişir. Her kesişim çadırın kurulmasını bir parça zorlaştırır iken rüzgar dayanımını inanilmaz şekilde arttırır

    Tünel çadırlar:
    Tünel çadırlar üçgen çadırlar ile dome çadırlar arasında düşünülebilir. Yapı olarak iki adet yarım çember şeklinde direğin arasına gerili bir çadır tipidir. iç hacim ağırlık oranları dome çadırlara nazaran daha iyidir. Çok büyük bir kısmında iki adet direk bulunur. Bazı büyük hacimli tiplerde ise üç direk bulunabilir. Tek kişilik çadırlar için en ideal çadır tipidir. Dünyada özellikle iskandinav ülkelerinde oldukça popülerdir.
    Tünel çadırların dezavantajı Free-Standing(kendi kendine ayakta duran) olmamaları nedeniyle genel olarak kullanıcıların çadırın ayakta durmasını çadırın kurulması olarak algılayıp dome tipi çadıra yönelmeleridir.

    Dağcılıkta ve Yüksek irtifa dağcılığında kullanılan çadırlar;
    Dağcılıkta kullanılan çadırlar performans ve fiyat açısından üst sıralardadır.Dağcılıkta , ani değişebilen hava koşullarına dayanabilecek, hafif (Çünki sırt çantalarında taşınıyor) ve kolay kurulabilen çadırlar tercih edilmektedir.
    Yapı itibari ile dome (kubbe) veya geodestic dome çadırlar dağcılık için uygundur. Dome çadırlar kolay kurulmaları ve kendi kendine ayakta kalmaları (Free standıng) sebebi ile dağcılar arasında oldukça popülerdir.
    Basit modellerde birbirini kesen tam boyda iki çubuk varken biraz daha komplike modellerde bagaj hacmini artıran direklerde mevcuttur Bir çadırdakı çubuk sayısı artıkça çadırın rüzgar mukavemeti ve iç hacmi artmakta ama buna karsılık çadırın ağırlığı da artmaktadır.
    Özellikle rüzgara açık sırtlarda atılacak kamplarda geodestic çadırlar büyük güvenlik sağlarlar.

    Dağcılıkta kullanılan çadırların kişi başına ağirliği 1200-1500 gr civarında olmalıdır. Yani üç kişilik bir çadırın ağırlığı 3600-4500 gr arasında olmalıdır.
    Önemli bir nokta da çadırın brüt ağırlığının (Çubuklar,kazıklar, gerdırme ipleri ve torbalar dahil) bilinmesi ve seçimin ona göre yapılmasıdır.
    Bir çok üretici çadırlarının minimum ağırlığını çadır ve direklerin toplam ağırlığı olarak verir. Ancak su da bir gerçektir ki çadırlar kazıklar ve gerdirme ipleri olmadan kurulamaz.
    Dağcılık çadırlarındaki önemli unsurlardan biri de bagaj (Vestibül) kısmıdır. Normal koşullarda çadıra alınmayacak ancak dışarıda da bırakılamayacak malzemeyi saklamak amacı ile kullanılan bagajlar kötü havalarda yemeğinizi pişirmek için bir mutfak olabilmekedir.
    Çift giriş/çıkış ve çift bagajı olan çadırlar bir miktar ağır olmakla birlikte dağ ortamında getirdikleri bir çok avantaj ile öne çıkmaktadırlar.

    Kampçılık çadırları
    Kampçılıkta kullanılan çadırlar dağcılıkta kullanılan çadırlara göre daha basit ve ekonomik çadırlardır. Ancak kamp yapacağınız bölgenin özellikleri de çadır seçiminde etkili olacaktır. Örnek vermek gerekirse yazın kumsalda kullanabileceğiniz bir çadırla yağışlı bir iklimi olan karadeniz yaylalarında istediğiniz performansı alamazsınız.

    Yazın kumsalda kullanılacak çadırlar uzun yaz günlerinde yoğun bir şekilde ultraviyole ısınlarına maruz kalacak ve dış tentenin ömrü kısalacaktır.özellikle kumsal kampları için ucuz fiberglass çubukları olan ve büyük marketlerde satılan kamp çadırları tercih edilirse çok fazla para harcamamış olursunuz.

    Eğer kamp süreniz uzun ve araç ile seyahat ediyorsanız iç hacmi büyük bir çadır almanız faydalı olacaktır.Çünki özellikle kötü havalarda küçük çadırların içinde sıkışıp kalmak klostrofobik etki yaratacaktır.
    Kamp çadırınızın iç tentesinin kapılarında sineklik tüllerinin bulunması size sivrisineklerden uzak iyi havalandırılmış ve keyifli bir uyku sağlayacaktır.
    Dağcılık çadırlarında olduğu gibi çift giriş/çıkış ve geniş bagaj hacmi kamp konforunuzu arttıran etkenlerdir.
    Eğer kış kampçılığı yapacaksanız dağcılık için üretilmiş çadırlardan kullanabilirsiniz.Kış koşulları ve özellikle de kar belli bir tecrübeyi ve iyi bir donanımı gerektirmektedir.
    Kamp çadırı alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da çadırı kaç kişi kullanacağınızdır. Kamplarda konfor ön planda olduğundan çadırın büyüklüğüne bağlı olarak 2 yada max 4 kişi problemsiz olarak kalabilirsiniz. Ayrıca unutulmaması gereken eğer n kişi kalmayı düşünüyorsanız n+1 kişilik bir çadır almanızda her zaman büyük fayda vardır.

    Bisiklet ve Motorsiklet aktiviteleri çadırları
    Bisiklet ve Motorsiklet aktiviteleri için kullanılacak çadır seçiminde en büyük kriterler ağırlık ve hacimdir.iki tekerlekli aracınızın yük dengesini ve aerodinamiğini bozmayacak hacim ve ağırlıkta bir çadır tercih edilmelidir.Bu kategoride kullanılan çadırlar genelde maximum 2 kişilik ve kış mevsimi hariç üç mevsim kullanabileceğiniz çadırlardır. Bu kategorideki çadırların ağırlıkları 1,8 ile 2,8 kg arasında değişmektedir.
    Ayrıca özellikle tur motorsikleti aktiviteleri için üretilen büyük hacimli çadırlar vardırki bu çadırların bagajları motorsikleti alacak büyüklüktedir.

    Çadırınızı satın alırken:

    · Hangi faaliyetleri yapacağım sorusunun cevabını vermiş olmalısınız.
    · Yılın hangi zamanlarında yapacağım sorusu yaz ve kış gibi extreme sıcaklık ve koşulları göğüsleyecek bir çadır seçimi için önemlidir.
    · Çadırda kaç kişi kalacağım sorusunu aile bireylerinizin yada partnerleriniz sayısı ile çözebilirsiniz
    · Ağırlık/performans oranı hakkında mutlaka bilgi sahibi olup karşılaştırma kriterlerine dahil etmelisiniz
    · Eğer mümkün ise çadırı kurulu olarak görün

    ÇADIR TÜRLERİ NELERDİR

    Doğal hayatta sığınak olarak kullanılan kamp malzemesi. Çadırlar üretildikleri malzemeye ve tasarımlarına göre farklı hava şartlarında kullanılmaya elverişli şekilleri vardır.

    Şekillerine Göre Çadır Tipleri

    çadır türleri kıl çadırŞekillerine göre Çadırlar üç şekilde gruplanır. Ayrıca her grupta çadırdan yararlanacak kişi sayısına, çadır kurulacak bölgenin iklimine ve etkinliğin süresine göre farklı tasarım ve malzemelerle üretilen modeller vardır.



    Üçgen çadırlar

    Rüzgara karşı dayanıksız ve kurulumu zahmetli çadırlardır, çadırın ayakta durabilmesi için 8 noktadan sabitlenmesi gerekir. Genellikle bahar ya da yaz aylarında kullanılırlar. Her ne kadar rüzgara dayanıksız olarak kabul edilseler de, girişin rüzgarın ters yönüne bakacak şekilde kurulması, kazıkların uygun şekilde çakılması ve gergi iplerinin yeterince gerilmesiyle oldukça sert rüzgarlara da dayanabilirler.
    Kazıkların çakılacağı toprağın yapısı, rüzgara dayanıklılıkta birinci etkendir. Kazığın çakılacağı toprak ne denli sertse kazık o denli sağlam oturacaktır. Nemli ve gevşek toprak, kazığı tutamaz.
    Çadır kazıkları, hafif olmaları amacıyla aliminyum ve alaşımlarından yapıldığı için çok sağlam malzemeler değildir, fazlaca sert toprakta çabucak eğrilirler. Aynı durum toprağın altında bir taş ya da kaya olması durumunda da gerçekleşecektir. Bu durumda toprağa giriş açısını bir parça değiştirmek gerekir.
    İç tentenin gergi ipleri elden geldiğince sert gerilmelidir. Tabi ki kumaşın yırtılmasına neden olacak kadar değil. Dış tentenin gergi ipleri de gergin tutulur ama, belirli bir esneme sağlamalıdır.
    Bugün için üçgen çadırlar çift katlı malzemeden üretilmektedirler. İç malzeme, yani yaşanılan alanı örten malzeme genellikle hava ve nem geçirgenliği çok yüksek olan bir kumaştır, çok etkin bir havalandırma sağlar. Bunun üstüne gerilen tente, nem ve hava akımını önleyen malzeme ise hem çadırın içinin görünmesini önler, hem de neme karşı bir örtü sağlar.


    İç tente, yaşam alanını tümüyle sarar. Zemin bölümü, kalın, su geçirmez bir malzemeden üretilir. Dış tente ise, bir dış kaplamadır ve yerden bir karış kadar yukarıda kalacak biçimde kurulur. Bu, hava ve dolayısıyla nem akışı için gereklidir.
    Genellikle amatör doğa sporcuları tarafından, günübirlik ya da birkaç günlük etkinliklerde kullanılır.

    Tünel çadırlar

    Üçgen çadırlardan daha geniş alana sahip ve rüzgara onlardan daha dayanıklı çadırlardır, ancak çadırı kurmadan önce rüzgar yönününe dikkat etmek gereklidir. Bu çadırın sabit durabilmesi için çadır 4 noktadan sabitlenmelidir.
    Zorlu koşullarda, profesyonel dağcılar tarafından, birkaç günlük olabilen kamplarda yaygın olarak kullanılan bir çadır türüdür.

    Kubbe çadırlar



    Şekilleri nedeniyle rüzgara direnmezler ve bu rüzgara dayanıklı olmalarını sağlar. Kar biriktirmeme ve kurulum kolaylığı sebepleriyle çok tercih edilirler. İç alanları geniştir ve çok fazla noktadan sabitlenme gerektirmezler.

    Yapıldığı malzeme cinslerine göre çadır tipleri

    Çadırlar; yapıldığı malzeme cinslerine göre, kıl, bez ve plastik çadırlar olmak üzere 3 grup altında incelenebilir.

    Kıl çadırlar

    Keçi kıllarından yapılan çullardan ya da keçelerden yapılan Anadolu’da ve Orta Asya’da topakev, aleyçik, karaçadır gibi isimlendirilen çadırlardır. Bu çadırlar eskiden göçebe insanların barınmak için kullandıkları çadırlardır. Günümüzde bu çadırları, Anadolu’da Sarıkeçililer olarak bilinen ve hala göçebe yaşam tarzını benimseyen çok az bir topluluk kullanmaktadır.

    Bez çadırlar

    Bu çadırlar, çeşitli özellikteki kumaşlardan yapılmıştır. Çok kullanılan çadır çeşitlerindendir.

    Plastik çadırlar

    Bu tip çadırlar, plastik türevli çadırlardır.

    Kullanım amaçlarına göre çadır tipleri

    Bugün için farklı kullanım tarzlarına, farklı ortamlara göre farklı çadırlar ütretilmektedir. Belirli bir etkinlikte kullanılacak çadırı seçerken, ortama, iklim durumuna, çadır kurulacak bölgenin mikro klimasına, çadırdan yararlanacak kişi sayısına, kullanımın süresine uygun düşen bir çadır tipinin seçilmesi gerekmektedir.
    Bu nedenle doğa sporları ve kampçılıkla ilgilenen kişilerin, birden çok çadırları olur.


    Uygun bir çadırda aranması gereken koşullardan biri, malzemenin nem geçirgenliğidir. Çadırın, içerdeki nemi dışarı atabilmesi, ancak dışardaki nemin içeri girmesini önlemesi esastır. Bunun için çoğu kez çift katlı çadırlar kullanılır. Ancak, Gore-Tex ya da benzeri nefes alabilen malzemeden yapılmış tek katlı çadırlar da kullanılır.
    Olanaklıysa bagaj bölümü olan çadırlar tercih edilmelidir. Bagaj, çadırın giriş bölümünün dışında, yanları ve üstü örtecek biçimde su geçirmez kumaş uzantılarla oluşan hacimdir. Çadır içine alınmak istenmeyen ıslak ve çamurlu malzeme için bir depo alanı olarak kullanılabileceği gibi, karlı ve yağmurlu havalarda yemek pişirmek için de kullanılır. ancak bu, sadece yağışlı havalarda denenmelidir, yağışsız havalarda, çadırın dışında ateş yakılmalıdır. Çadırın içinde ise, sigara dahil olmak üzere asla ateş yakılmamalıdır.
    Bahar ve yaz aylarındaki etkinliklere havadar, daha geniş iç hacimli olabilen üçgen çadırlar tercih edilir. Öngörülemeyen hava koşulları için tünel çadırlar daha konforlu ve güvenli olacaktır. Zor iklim koşullarında ise, kar, fırtına, yağış gibi, kesinlikle dome çadırlar tercih edilmelidir.

    Çadırların kullanım süresi ve bakımı

    Bir çadırın kullanım süresi, kaç kez kurulup söküldüğüne bağlıdır. Genel olarak bir çadırın standar kullanım süresi yüz kurum ve sökümdür. Kuşkusuz ki kötü kullanım ve kötü bakım bu süreyi kısaltacaktır. Yüz kurulumluk süre, uygun kullanım ve bakım koşullarında geçerlidir.
    Kamp etkinliklerinde, doğal olarak çadırlar hızlıca sökülüp paketlenirler. Kamp dönüşünde mutlaka açılıp temizlenmeli, kesinlikle güneş görmeyen havadar bir yerde havalandırılmalı, sonra da düzgün bir şekilde yeniden paketlenmelidir. Paketlenmiş halde, güneş görmeyen ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır.

    Bizi Arayın